Cand masina nu mai face "nino-nino"

L-am revazut azi pe Alex, o cunostinta de mult uitata. Alex are 8 ani acum, prima data cand l-am vazut avea vreo 4. Atunci mi s-a parut un copil tacut, surprinzator de tacut pentru varsta sa, acum am observat ca nu s-a schimbat deloc. Dupa cateva minute de la intrarea in casa incepe sa prezinte semne de plictiseala, asa ca ii intind o foaie de hartie si un creion, incercand sa-l conving sa deseneze ceva. Deseneaza o masina, apoi o casa, timp in care bunica lui se pune serios pe barf...discutat cu ai mei.
Dispar din zona o perioada, revin si vad ca Alex umpluse deja prima foaie si cerea una noua. li procur rapid alta foaie si i-o dau, moment in care isi uneste degetele si isi atinge barbia cu ele. Raman perplexa, copilul ma priveste asteptand ceva. Bunica lui ma lamureste cu o urma de jena in voce: "Nu poate vorbi..." . Sunt o persoana curioasa, asa ca nu ma pot abtine sa cer detalii. 

Alex s-a nascut cu hipoacuzie severa, adica are simtul auzului diminuat, motiv pentru care nu si-a putut dezvolta limbajul. Parintii au observat, dar fuga dupa beneficii materiale era mai importanta decat propriul copil. L-au plasat frumos la bunica din partea ei si, pentru ca nu a putut fi inscris la o gradinita de stat, au gasit una particulara. Anii au trecut si Alex a ajuns la varsta scolarizarii, dar nu a fost primit nici acolo, asa ca parintii au decis sa mai amane cu un an inscrierea la scoala. Apoi a ramas orfan de tata, iar bunica din partea lui a vrut sa petreaca cateva zile cu nepotul sau. A hotarat sa-l duca la un medic, a descoperit ce are si a facut tot posibilul sa-l inscrie la o scoala speciala. Acum frecventeaza o scoala ajutatoare si merge la sedinte de logopedie, dar inca nu apar rezultate.

Ma uit urat. Mi se pare incredibil cum, in mai putin de 5 minute, reusise sa atinga cele doua subiecte care ma fac sa devin colerica. Adica tu, care ai crescut deja un copil, observi ca nepotul tau nu vorbeste speri sa-si revina singur ? Lasi la latitudinea parintilor decizia de a consulta un specialist, cand este evident faptul ca-s preocupati mai mult de stabilitatea financiara decat de sanatatea propriului copil ? Adica fiinta asta isi va rata copilaria, pana la varsta de 8 ani nu si-a putut auzi vocea, probabil nici nu distinge sunetele, va fi marginalizat de copiii de varsta lui si va intampina probleme serioase de adaptare, toata astea din cauza inconstientei voastre, iar tu mai ai si tupeul sa-ti fie rusine cu el ? Da, sunt o fire colerica. Ce, n-am motive ?!?

Prin semnul facut, Alex imi spusese "multumesc". Invatase limbajul semnelor la scoala ajutatoare. Brusc, sentimentele fata de el s-au schimbat. Nu, nu era mila, ci un val de afectiune. Cand a plecat, a facut o serie de gesturi pe care mi le-a tradus bunica sa. Insemnau "prieten". M-am uitat lung in urma sa, privindu-l cum coboara scarile si stiind cat de greu o sa-i fie. Oare mai sunt multi ca el ?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu