12 iunie 2011

Dimineata de copil

7 fara ceva, dorm tun. Poti sa ma furi cu tot cu pat, eu n-am nici o treaba. Se aud bubuieli, ma intorc lipsita de interes pe partea cealalta si bag capul sub perna. Bubuiturile continua timp de 10 minute, asa ca ma dau jos intr-un final si ma indrept razboinica spre usa, gata sa-l 'adorm' artificial pe ala care n-avea somn.

Deschid usa si dau nas in nas cu administratorul, care-si agita violent pumnul pe sub nasul meu.
- Don`soara, data viitoare te duc la politie !
- Ha ? bomban, cu ochii lipiti de somn.
- Usa! Usa ! USAAAA!
- Care, ce , cum ?!?
- Iar te-ai semnat pe usa liftului !!! Gata, nu mai tolerez derbedelisme d'astea.
- "Derbedelisme" , zic, tavalindu-ma pe jos de ras. "Derbedelisme".
- Da, da, derbedelisme !! Iei asta si vopsesti usa, altfel fac reclamatie. PUNCT ! DERBEDEULE !
- Wahaha, "derbedelisme". Sunt pe jumatate lesinata de ras, cand administratorul imi tranteste in brate o cutie cu vopsea si un trafalet.

In mintea mea adormita incepe sa se faca lumina. Vazuzsem si eu litera "M", desenata fara talent pe partea interioara a usii, dar nu ma simtisem.
 Protestez. N-am desenat nimic, nicaieri, de ce sa repar eu ? Dar n-am cu cine, omul ma cunoste prea bine si imi stie vechile obiceiuri.
- Nene, da' o pensula n-ai sa-mi dai ? Ca trafaletul asta nu incape in cutie...
- Ei, si ? Te-am pus eu sa mazgalesti proprietatea blocului ? Descurca-te, ca prostii stii sa faci!
Afund coltul trafaletului in cutie, ca sa-i dovedesc ca nu se poate vopsi cu asa ceva. Il scot si-l tin suspendat deasupra pantofilor lui, vopseaua picurand fix pe ei. Ma bufneste rasul, trag un "ok,ok" si inchid usa inainte ca el sa poata reactiona.

Ma simt neindreptatita. Eram nevinovata, inocenta in tot sensul cuvantului. Ma imbrac si ma duc sa cumpar o sticluta de vopsea-pigment, ca vopseaua era alba, iar usa liftului bleumarin deschis. Ma uit la standul cu sticlute colorate, gasesc ce-mi trebuie si merg sa platesc, cand vad si alte nuante. Un gand dracesc imi vine in minte. Adica, dupa ce ca fac munca in folosul comunitatii, se mai si ia de mine? Bineeee....
La casa am platit 3 sticlute. Una bleumarin, una de un verde fosforescent si una roz-bombon.

 Impart vopseaua in 3 parti egale, le amestec cu pigmentii si ma pun pe vopsit. Termin rapid, si-mi admir opera. Perfect. Ma apuc sa strang chestiile imprastiate prin lift, cand vad ca recipientul in care pusesem vopseaua verde era gaurit si se formase o baltoaca de toata frumusetea pe podeaua liftului. Nu-i nimic, vopsesc si podeaua, sa fie munca bine-facuta. Pun hartia cu 'proaspat vopsit' astfel incat sa nu poata fi observata decat dupa ce erai jumatate murdar si plec.

Pornesc cronometrul. Cum administratorul sta la parter, trebuia sa treaca ceva timp pana sa-mi observe isprava. Mandru de el, se posteaza in fata blocului si acosteaza fiecare vecin pe care-l intalneste, povestindu-i cum a taiat el raul din radacina, neacceptand astfel de comportamente. Vecinii rad, si in ce hal rad! Apoi il lasa in treaba lui. Eu ma postez mai departe, pe o banca, salutand vecinii cu o mutra de sfintisor, ca am nevoie de aliati daca se lasa cu scandal.

Un vecin se indura de el si-l sfatuieste sa se duca pana la lift. Cum il vad intrand, o sterg acasa pe scari. Dupa 5 minute, bubuituri. Ma fac ca nu aud, bubuiturile se intensifica, aparand si primele injuraturi. Dau drumul la muzica, astfel incat sa-l acopar. Cand vad ca usa incepe sa dea semne de oboseala, deschid.

Cum arata usa liftului ? Roz, cu dungi verzi. Nici intrarea circului nu era atat de colorata, desi rozul nu prinsese prea bine pe fosta culoare. Si, in fiecare spatiu roz, desenasem frumos cate un "M" cu vopsea verde.
- Ce bip, ai facut la usa bip, bip ?
- Pai n-ati zis dv. sa o vopsesc ?, raspund politicoasa.
- Bip, copil stupid, pai ce culoare ti-am zis eu sa o faci ?
- Paaaai...n-am gasit. Si am zis ca arata mai bine asa. Arata bine, nu? :)
- Beeeeeeep !! Cum bip ti-a trecut prin cap bip bip sa o vopsesti asa, bip ?
-  Asa cum? Pai n-ati zis dv. ??? N-aveti simt artistic...
- Si la linoleum ce bip ai mai facut, bip bip bip !!!
- Am pus gazon.
- Bip bip bip !!!!!!! O vopsesti din nou, bip!
- Pfff, ce limbaj aveti...
- Bip !

Asa ca, dupa ce omul si-a terminat repertoriul, a trebuit sa vopsesc din nou usa si sa schimb bucata de linoleum din lift, lucru care mi-a luat ceva timp. Nu l-am mai intrebat la sfarsit daca e multumit, am considerat ca nu e bine sa intrec o limita.
Singura problema este ca, din moment ce nu pusesem un semn de avertizare vizibil, vecinii au calcat in vopseaua verde si au imprastiat-o prin toata scara. Stiti cum sunt pasii verzi de pe asfaltul Bucurestiului ? Asa arata si scara mea.

Ciudat, insa ma simt din nou copil. Asa cum zice cineva, 'ne-am pierdut nemurirea'.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu